Bekendmaking genomineerden ‘EZVN Ondernemers Award Nederland 2018’

De businessclub Etnische Zaken Vrouwen Nederland (EZVN) reikt op 10 november 2018 in het WTC te Rotterdam voor de zesde keer een prijs uit aan een jonge, innovatieve en verfrissende onderneming geleid door een talentvolle ambitieuze onderneemster. De prijs wordt uitgereikt om jong ondernemerschap te stimuleren. In de afgelopen 6 jaar is het aantal jonge ondernemers met bijna 40 procent gestegen. Een forse toename in tijden van crisis. De crisis lijkt de jongeren te prikkelen. Vaste banen zijn lastig te vinden en oude zekerheden, zoals pensioenen, vervagen. Als jongeren al een baan vinden, is het vaak onder hun opleidingsniveau en dikwijls zonder vast contract. In plaats van thuiszitten of banen ver onder hun niveau aan te nemen, besluiten veel jongeren hun tijd nuttig te besteden en zelf iets op te zetten. “Jonge allochtone ondernemers moeten meer worden gestimuleerd”, vindt de EZVN, “want succesvolle jonge ondernemers zullen een positief effect op de economie hebben.”

Tijdens de jurybijeenkomst op 4 oktober jl. onder leiding van Leo Peeters Weem, Directievoorzitter van Rabobank Rotterdam, zijn de volgende genomineerden geselecteerd;

Iman Hassan, eigenaar Ifoulki Argan Oil, gevestigd in Rotterdam

Iman (1994) heeft haar roots liggen in Marokko (moeder) en Egypte (vader). Zij studeert HRM aan de Hogeschool in Rotterdam. Iman werd geïnspireerd door haar oma die oorspronkelijk uit Essaouira (Marokko) komt. Essaouira is een provincie die bekend staat om de Argan bomen en de Argan olie. Imans oma is tussen de Argan bomen in het platteland opgegroeid en weet als geen ander wat de voordelen zijn van Argan olie, ook wel het vloeibare goud van Marokko genoemd. Doordat Iman als jong meisje altijd naar Marokko op vakantie ging, zag ze hoe de Berber vrouwen uit het Zuiden van Marokko de Argan noten oogstten en tot Argan olie verwerkten. Zij raakte hierdoor geïnspireerd en wilde hierin gaan ondernemen in Nederland. Ondanks dat ze nog studeert, zette ze op haar 21ste haar onderneming Ifoulki op. Ifoulki betekent in het Berbers ‘mooi’. Zij heeft voor deze benaming gekozen omdat de olie ervoor dient om mensen nog mooier te maken dan ze al zijn. Doordat Iman vrouwen wil steunen, besloot ze samen te werken met de vrouwen coöperatie uit het Zuiden van Marokko. De vrouwen coöperatie biedt werkgelegenheid aan de Berber vrouwen uit het platteland. Dankzij Argan olie hebben ze een belangrijke inkomstenbron en kunnen zij hierdoor onafhankelijk worden en hun gezin financieel bijstaan. Daarnaast vond Iman het erg belangrijk om een product op de markt neer te zetten die een luxe uitstraling heeft èn van zeer goede kwaliteit is. Doordat Argan olie al jaren het goud van Marokko wordt genoemd, kwam ze op het idee om het dan ook als goud te verkopen! Dat werd haar motto. Wat ifoulki bijzonder maakt, is dat het een alles-in-1 schoonheidsproduct is. Het is te gebruiken voor op de haren, huid, nagels, striemen, littekens. Het bevat vitamine E, omega 6 omega 9 en zit bomvol antioxidanten. Haar ambities op toekomstperspectief zijn internationaal doorbreken met het merk ifoulki en de cosmeticalijn verder uitbreiden.

Zeynep Dag, eigenaar en creatief directeur Alzúarr, gevestigd te Eindhoven

Zeynep Dag (1990) heeft Turkse roots en is geboren in Eindhoven. Na het volgen van twee Bachelors in Product Design en Art & Design in Education aan de beroemde Design University ArtEZ, behaalde Zeynep een Masters diploma in moderne en hedendaagse kunst. Ze begon haar carrière op de leeftijd van 18 in de mode-industrie en werkte voor verschillende grote internationale merken. Het leven was moeilijk voor Zeynep. Ze moest overleven in een leven vol pijn, angst en verdriet. Ze had een droom: haar eigen luxe schoenenmerk. Ondanks alle pech wist ze hoe ze haar droom kon laten uitkomen: in 2016 haar onderneming Alzúarr starten, waarbij het sleutelwoord in de ontwerpfilosofie van het merk “vrouwelijke kracht” is. Voor Zeynep zijn schoenen een metafoor voor kracht. Het doel van haar schoenenontwerpen is elke vrouw het gevoel te geven dat ze krachtig en zelfverzekerd is. Zeynep combineert haar passie voor modern design en kunst, haar gevoel voor creativiteit en een overvloed aan luxe materialen in exclusieve schoenontwerpen. Alzúarr schoenontwerpen zijn synoniem voor klassieke verfijning en

tijdloosheid.  Door haar doelgerichte aanpak, maakte Zeynep van Alzúarr in zeer korte tijd een enorm internationaal merk. Binnen 2 weken had ze de Amerikaanse zangeres Rihanna als klant. Binnen minder dan 6 maanden behoorden ook Beyonce – in verband met haar nieuwe tour-, Nina Dobrev, Kendall & Kylie Jenner, Jennifer Lopez, Naomi Campbell, Amber Rose, Vanessa Hudgens en Chantel Jeffries tot haar clientèle. De oogverblindende schoenen die Zeynep ontwerpt en verkoopt zijn exclusief, met de hand gemaakt en hebben daarom een hoog prijskaartje. Voor modebewuste vrouwen met een iets kleinere beurs heeft Zeynep een miljoenendeal afgesloten met Mexx. Sinds mei 2017 heeft Alzúarr een eigen vaste showroom in Parijs en op korte termijn volgen pop-up stores in Dubai en New York. Zeynep ontwerpt met haar merk Alzúarr schoenen voor de machtige vrouw die durft te laten zien wie ze is.

Naima Amdaouech, oprichter en eigenaar Punch! Club Nederland, gevestigd in Almere

Naima Amdaouech (1984) is oprichtster van Punch! Club Nederland. Zij heeft Marokkaanse roots en is geboren en getogen in Gouda. Naima studeerde Business & Economics aan de Erasmus Universiteit. Na verscheidene sales banen heeft zij de sprong in het diepe gewaagd om haar passie te volgen. Tijdens een periode waarin zij zelf niet lekker in haar vel zat, begon Naima met kickboksen. In 3 maanden tijd viel zij 14 kilo af en transformeerde zowel fysiek als mentaal. Kickboksen werd haar lust en leven; een passie ontstond die zij wilde delen met zoveel mogelijk vrouwen. Naima besloot een plek te creëren waar kickboksen toegankelijker is voor vrouwen, waar zij hun grenzen kunnen verleggen en sterker kunnen worden. Hierbij benadrukt zij het mentale aspect van deze sport, waar zij grote mogelijkheden ziet voor de persoonlijke groei van vrouwen. Punch! was geboren…… Punch! maakt weerbaar, creëert sportieve glimlachen en is voor steeds meer vrouwen in Nederland de plek om eindelijk tijd te geven aan zichzelf. Naast fysiek gezond bezig zijn, biedt Punch! mogelijkheden een diepere laag in jezelf aan te boren en te kijken naar wat jij verder wilt bereiken in dit leven. In sneltreinvaart van 1 locatie naar 6 in 3,5 jaar tijd: Naima is het ultieme voorbeeld dat passie en vastberadenheid leiden tot succes! Van eerste schets naar realisatie en vervolgens in een hoog tempo Punch! clubs uit de grond stampen is niet niks. Punch! is het resultaat van hard werken, doorzetten en luisteren naar de wens van een grote doelgroep die lang heeft gewacht op Punch! Door de laagdrempeligheid die Naima aan het concept heeft weten te koppelen is Punch! geschikt voor iedereen. Een individu stelt niets voor als ze niet wordt ondersteund door een geweldig team. Inmiddels is Punch! 35 vrouwen sterk. De kracht van samenwerking en de wens de wereld mooier te maken spetteren van het concept af. Een concept dat de ambitie heeft buiten de landsgrenzen te treden en tevens internationaal uitgerold zal worden. Kortom een onderneemster die met haar kleur, tomeloze energie, zakelijk vermogen en liefde voor mensen de wereld verrijkt op een zakelijk verantwoorde, sportieve en succesvolle manier!