Rotterdam, 26 november 2017 – Gisteren vond in Rotterdam voor de 14e keer het EZVN verkiezingsgala Etnische Zakenvrouw Awards plaats. Eveline Wu uit Eindhoven, chefkok en eigenaresse van 4 toprestaurants, sleepte de titel ‘Etnische Zakenvrouw 2017’ in de wacht. De nieuwe minister van OCW Ingrid van Engelshoven reikte de award aan haar uit. Volgens de vakjury blinkt Wu uit in ‘de waardering van medewerkers in alle functies binnen haar horecabedrijf. Voor haar collega’s probeert ze een omgeving te creëren waarin men zich thuis voelt.’ De Etnische Zakenvrouwen Awards worden elk jaar uitgereikt aan topondernemers en -managers die met hun indrukwekkende loopbaan een rolmodel en inspiratiebron zijn voor vele opkomende talenten.

Maritza Russel, bestuursvoorzitter en oprichter van EZVN: “De loopbaan van Eveline is een waar succesverhaal. En dat geeft anderen een enorme boost aan motivatie. Vooral de snelheid waarmee haar succesvolle initiatieven elkaar opvolgen is bewonderenswaardig. Eveline fungeerde al als rolmodel en dat wordt door haar overwinning extra versterkt.”

Eveline Wu – Etnische Zakenvrouw 2017
Wu’s reactie op de award: “Ik ben ontzettend trots, vooral op de teams waarmee ik werk in mijn zaken. Zonder hen had ik dit nooit gekund. Ik vind het vooral belangrijk me te blijven inzetten om ook anderen dat duwtje in de rug te geven om nét die ene belangrijke stap verder te komen.
Eveline Wu’s roots liggen op het platteland bij Shanghai. Haar vader was ook chef-kok en eenmaal hier in 1992 leerde Eveline razendsnel Nederlands en startte met werken in de horeca. In 1999 opende zij het eerste wokrestaurant van Nederland. Later volgden De Kreeftenbar, MOOD, Soho en Wynwood. Tijdens de World Championship Chinese Cuisine in 2016 won Eveline een gouden medaille met haar dessert. Hoewel er in Eveline’s zaken op hoog niveau gekookt wordt, is er in haar restaurants ook plaats voor mensen zonder de juiste kwalificaties. “Het feit dat ze in haar toprestaurants tevens ruimte creëert voor zwakkere groepen in de samenleving, getuigt dat Eveline niet alleen haar eigen dromen, maar óók die van anderen waarmaakt”, zegt jurylid Tatjana Romanyk, winnares in 2016.

De awards van 2017
De awarduitreiking kent drie categorieën, te weten de categorie ‘Zakenvrouw van het Jaar’, Manager van het Jaar’ en de ‘Ondernemersprijs’. Dit zijn genomineerden per categorie en de uiteindelijke winnaars:

Categorie Zakenvrouw
Eveline Wu – Chef-kok en eigenaresse van vier restaurants waaronder Soho en De Kreeftenbar. Winnaar WK Chinese Cuisine 2016 (winnaar in deze categorie)
Maggie Feng – Eigenaresse en CEO van Wittenborg University of Applied Sciences

Categorie Managers
Artie Debidien – Director IT & Operations bij NIBC Bank (winnaar in deze categorie)
Niki A. Georgiou – Global Senior Medical Affairs Manager Oncologie bij Nutricia
Kavita Parbhudayal – CFO Gemeente Den Haag

Ondernemersprijs
Mary-Jo de Leeuw – Security expert bij adviesbureau Revnext, founder en president Platform Internet of Toys en founder en vice president Women in Cyber Security Foundation (winnaar in deze categorie)
Tessa Morena de Niet – Ex topatleet en eigenaresse personal training studio’s Bodytec Center
Malou de Kok – Eigenaresse tandartspraktijk Meerdervoort en UBrush Enterprise BV

 

Over EZVN
In 2004 richtte Maritza Russel, bestuursvoorzitter Etnische Zakenvrouwen Nederland, EZVN op. Om professionals een podium te geven hun ervaring en succes in het zakenleven te delen en daarmee andere talenten met diverse culturele achtergronden te motiveren hún doel te behalen. Er zijn in Nederland veel zakenvrouwen die mede door hun culturele achtergrond een schat aan kennis en vaardigheden hebben. Daarmee leveren zij een grote bijdrage aan de economie. Hun zichtbaarheid werkt heel inspirerend voor andere professionals met de kwaliteit en ambitie om de top te bereiken. De verkiezing is één van de evenementen die EZVN jaarlijks inzet om vrouwelijke topondernemers en -managers een podium te geven. Naast de verkiezing organiseert EZVN als netwerk van meer dan 1000 zakenvrouwen jaarlijks verschillende netwerkbijeenkomsten en mentorgesprekken voor talentvolle ondernemers, studenten en managers. Het grote netwerk van zakenvrouwen dient dan als vraagbaak, adviesorgaan en vooral inspiratiebron. Om mee te denken over inclusie van professionals met een andere culturele achtergrond, gaat EZVN bovendien in gesprek met het bedrijfsleven, ministeries en bijvoorbeeld VNO-NCW. Samen met deze organisaties bevordert EZVN diversiteit en ontplooiing van talenten.