EZVN Zakenvrouw

Voor vrouwelijke etnische ondernemers die door hun visie en aanpak als voorbeeld en inspiratie kunnen dienen voor andere etnische ondernemers. In aanmerking komen ondernemers die een toponderneming bezitten en leiden; die minimaal twee jaar staan ingeschreven bij een Kamer van Koophandel in Nederland; die de afgelopen twee jaren een positieve balans hadden; daarnaast hebben deze onderneemsters een duidelijk groeiperspectief en een ambitie voor ogen voor hun reeds bloeiende onderneming.

 

De genomineerden voor de EZVN Zakenvrouw 2018 Award zijn Rischma Madho, eigenaar en CEO uitvaartondernemingen Antyesthi, Media en Onze Zorg en Souad El Markhousdirecteur en mede-eigenaar van  bouwbedrijf De Combi. 

Rischma Madho

Rischma Madho is eigenaar en algemeen directeur van drie uitvaartondernemingen en een multicultureel rouwcentrum in Den Haag. Antyesthi is gericht op de Hindoe uitvaart, Medina op de Moslim uitvaart en Onze Zorg op de Christelijke en de niet-religieuze uitvaart. In februari 2017 opende zij als eerste Hindoestaanse vrouw de deuren van rouwcentrum Onze Zorg. Met verschillende ruimtes; een ontvangstruimte, bewassingsruimte, een kamer voor een intiem afscheid, een grote zaal om meer mensen te ontvangen en een 24-uurs-kamer. Tevens lanceerde zij tijdens de opening uitvaartpakketten voor de multiculturele gemeenschap met gegevens over haar diensten en tarieven. Hierin heeft Rischma zich uniek gemaakt in de uitvaartbranche. 80% van de uitvaarten die zij verzorgd zijn Hindoe uitvaarten. In juli 2017 heeft zij  haar fulltimebaan opgezegd om zich volledig te kunnen richten op haar ondernemingen. Samen met haar team heeft zij tot heden ruim 375 uitvaarten verzorgd. Zij zet zich maatschappelijk in door presentaties te geven met betrekking tot uitvaartverzekeringen en het vastleggen van uitvaartwensen, waarmee zij de dood bespreekbaar heeft gemaakt. Rischma wil binnen 5 jaar een rouwcentrum in Rotterdam openen en een crematorium in Den Haag. Zij is een rolmodel voor jonge vrouwen en alleenstaande moeders. Rischma is er trots op dat ze als alleenstaande moeder van een prachtige zoon risico’s heeft genomen om voor hem een goed fundament neer te zetten, waar zij nu samen op kunnen bouwen. Haar motto is: If you can dream it, you can do it.

Souad El Markhous

De weg naar de top werd zowel privé als zakelijk gekenmerkt door een niet aflatende tegenwind. Het levensverhaal van Souad El Markhous begint in Larache, een Marokkaanse havenstad. “Ik heb er een prettige jeugd gehad, maar groeide wel op in een zeer conservatief milieu. Mijn vader voedde ons streng en traditioneel op. Hij hield me graag dicht bij zich. Dat was de reden waarom hij niet wilde dat ik in het buitenland zou studeren.”  Souad’s ambities reiken echter verder dan de minimale kansen die de havenstad haar biedt. Hierom besloot de toen 19-jarige Souad, tegen de wil van haar vader en stiekem, te vertrekken naar Nederland.  Zij begon als schoonmaakster bij bouwbedrijf De Combi in Amsterdam. Omdat zij de taal niet sprak, moest ze vroeg in de ochtend komen, om zo contact met mensen te vermijden. De directeur van dit bouwbedrijf geloofde echter steeds meer in Souad’s capaciteiten en besloot haar te onderwijzen. Hij stuurde haar naar taalles en liet haar 1 dag per week als telefoniste meedraaien. Twee jaar, en een paar cursussen verder, promoveerde Souad tot administratief medewerkster. Dit heeft zij 15 jaar gedaan en promoveerde naar hoofdboekhoudster. In het jaar 2014 sloeg echter alles om. De Combi ging failliet. Souad kon niet geloven dat ze haar vertrouwde omgeving, waarin zij zichzelf al die jaren heeft opgewerkt, moest loslaten. Zij wilde dit niet laten gebeuren en besloot het onmogelijke, mogelijk te maken. Met bloed, zweet, tranen en vele geleende centjes is het haar toch gelukt. Souad redde de Combi en werd mede-directeur. Het bedrijf blijft groeien. Anno 2018 draait het bedrijf een fantastische omzet. Souad is dankbaar voor wat zij heeft bereikt en wil andere vrouwen inspireren ook kansen te pakken als die zich voordoen.