Genomineerden EZVN Zakenvrouw Nederland 2018’ bekend

De Business club Etnische Zakenvrouwen Nederland (EZVN) reikt op zaterdag 10 november 2018 in het WTC te Rotterdam voor de 15e keer de EZVN Zakenvrouw Award uit. De jury, onder leiding van Leo Peeters Weem, Directievoorzitter van Rabobank Rotterdam, selecteerde op 4 oktober jl. de volgende genomineerden.

Genomineerden voor de EZVN Zakenvrouw Nederland 2018:

Mevr. Rischma Madho, eigenaar / CEO uitvaartondernemingen Antyesthi, Media en Onze Zorg, gevestigd te Den Haag.

Rischma Madho (1980) heeft Personeel & Arbeid gestudeerd aan de HBO in Den Haag. Tot 2015 had Rischma nooit in de uitvaartbranche gewerkt. Toch is ze momenteel eigenaar en algemeen directeur van drie uitvaartondernemingen en een multicultureel rouwcentrum in Den Haag. In 2015 startte Rischma de uitvaartondernemingen Antyesthi, Medina en Onze Zorg. Antyesthi is gericht op de Hindoe uitvaart, Medina op de Moslim uitvaart en Onze Zorg op de Christelijke en de niet-religieuze uitvaart. Deze ondernemingen startte Rischma naast haar baan als accountmanager bij de gemeente Den Haag.  In februari 2017 opende Rischma als eerste Hindoestaanse vrouw de deuren van rouwcentrum Onze Zorg. Met verschillende ruimtes; een ontvangstruimte, bewassingsruimte, een kamer voor een intiem afscheid, een grote zaal om meer mensen te ontvangen en een 24-uurs-kamer. Tevens lanceerde zij tijdens de opening uitvaartpakketten voor de multiculturele gemeenschap met gegevens over haar diensten en tarieven. Hierin heeft Rischma zich uniek gemaakt in de uitvaartbranche. 80% van de uitvaarten die door Rischma worden verzorgd zijn Hindoe uitvaarten. In juli 2017 heeft Rischma haar fulltimebaan opgezegd om zich volledig te kunnen richten op haar ondernemingen. Samen met haar team heeft zij tot heden ruim 375 uitvaarten verzorgd. Inmiddels heeft Rischma ook het Keurmerk Uitvaartzorg en is aangesloten aan de Branchevereniging BGNU. Rischma zet zich maatschappelijk in door presentaties te geven met betrekking tot uitvaartverzekeringen en het vastleggen van uitvaartwensen, waarmee zij de dood bespreekbaar heeft gemaakt. Rischma wil binnen 5 jaar een rouwcentrum in Rotterdam openen en een crematorium in Den Haag. Zij is een rolmodel voor jonge vrouwen en alleenstaande moeders. Rischma is er trots op dat ze als alleenstaande moeder van een prachtige zoon risico’s heeft genomen om voor hem een goed fundament neer te zetten, waar zij nu samen op kunnen bouwen. Haar motto is: If you can dream it, you can do it.

Rischma Madho

Mevr. Souad El  Markhous, directeur en mede-eigenaar van  bouwbedrijf De Combi in Amsterdam

In het geniep vertrokken vanuit Marokko, werd de toen 19-jarige Souad El Markhous schoonmaakster bij bouwbedrijf De Combi in Amsterdam. Nu, 27 jaar later, is ze er mede-directeur. De weg naar de top werd zowel privé als zakelijk gekenmerkt door een niet aflatende tegenwind. Het levensverhaal van Souad begint in Larache, een Marokkaanse havenstad. “Ik heb er een prettige jeugd gehad, maar groeide wel op in een zeer conservatief milieu. Mijn vader voedde ons streng en traditioneel op. Hij hield me graag dicht bij zich. Dat was de reden waarom hij niet wilde dat ik in het buitenland zou studeren.”  Souad’s ambities reiken echter verder dan de minimale kansen die de havenstad haar biedt.

Hierom besloot ze, tegen de wil van haar vader en stiekem, te vertrekken naar Nederland. De kennismaking met Nederland verloopt anders dan verwacht. Want ook in Nederland worden Souad’s ambities al snel de kop ingedrukt. Want haar familie in Nederland verbood haar ook iedere vorm van onderwijs. Meedraaien in het huishouden en werken, dat mocht ze wel. Haar vader kon niet begrijpen dat Souad naar Nederland was gevlucht, om te eindigen als schoonmaakster. Hij zag niet in dat zij ergens moest beginnen om haar droom waar te maken.  Het schoonmaken deed Souad bij De Combi. Omdat zij de taal niet sprak, moest ze vroeg in de ochtend komen, om zo contact met mensen te vermijden. De directeur van dit bouwbedrijf geloofde echter steeds meer in Souad’s capaciteiten en besloot haar te onderwijzen. Hij stuurde haar naar taalles en liet haar 1 dag per week als telefoniste meedraaien. Twee jaar, en een paar cursussen verder, promoveerde Souad tot administratief medewerkster. Dit heeft zij 15 jaar gedaan en promoveerde naar hoofdboekhoudster. In het jaar 2014 sloeg echter alles om. De Combi ging failliet. Souad kon niet geloven dat ze haar vertrouwde omgeving, waarin zij zichzelf al die jaren heeft opgewerkt, moest loslaten. Zij wilde dit niet laten gebeuren en besloot het onmogelijke, mogelijk te maken. Met bloed, zweet, tranen en vele geleende centjes is het haar toch gelukt. Souad redde de Combi en werd mede-directeur. Het bedrijf blijft groeien, mede door de vele klanten die om Soad aanblijven en ook worden er steeds meer opdrachten gegenereerd. Anno 2018 draait het bedrijf een fantastische omzet en staat er een ruim eigen vermogen op de balans. Na de lange strijd, wilde Souad de overwinning met trots aan haar vader vertellen, om hem na al die jaren toch nog trots te maken en hem te laten weten dat het allemaal niet voor niets is geweest. “Maar mijn vader herkende me niet meer. Tijdens mijn piekmomenten heeft mijn vader Alzheimer gekregen en was zich daarom van niks bewust.”

Souad is dankbaar voor wat zij heeft bereikt en wil andere vrouwen inspireren ook kansen te pakken als die zich voordoen.